Kvalitetssäkring Produkt (Produkt Quality Assurance)
Några av de vanligt förekommande arbetssätten och metoder för kvalitetssäkring av produkter är Kravhantering, Konceptvalsmetodik, Konstruktionsgranskning, Feleffektsanalys, Monteringsanpassad konstruktion etc. etc.
Det finns en uppsjö av tillvägagångssätt när det gäller kvalitetssäkring, här nedan några exempel på tillvägagångssätt.
Kravhantering
Undersökningar visar att upp emot 70 % av projekt som inte möter sina mål gör det på grund av misslyckande med den initiala kravställningen. Utan bra initiala krav blir även planering lidande då ledtider underskattas. Dock är ett strukturerat kravarbete tidsödande och i små organisationer bör en effektiv kravhantering eftersträvas. Ett sätt att underlätta kravhanteringen är att om möjligt involvera användaren i processen.
Konceptvalsmetodik (Pugh)
I tidiga faser av utvecklingsprocessen finns oftast flera idéer om hur man skall kunna realisera kundönskemål. Pugh är ett strukturerat sätt att utifrån givna krav utvärdera olika lösningsförslag för att därigenom hitta den bästa. Om processen lopas finns möjlighet att generera nya idéer som skapas genom att kombinera de bästa sidorna hos tidigare utvärderade förslag.
Konstruktionsgranskning (DR)
Ett tvärfunktionellt arbete där ett team med olika kompetenser granskar och utvärderar lösningsförslag. Granskningen genomförs företrädesvis innan någon form av tex ritningssläpp, produktionsstart etc.
Feleffektsanalys (FMEA)
Används för att identifiera orsaker till att ett system, en vara eller process fallerar och hur orsaken till detta skall arbetas bort.
Monteringsanpassad konstruktion (DFA)
Ett strukturerat tillvägagångssätt med hjälp av vilket en konstruktion utvärderas mot en tänkt ideal konstruktion med avseende på monterbarhet.