Verksamhetsutveckling (Operational Development)
Ett strukturerat tvärfunktionellt arbetssätt för att utveckla och förbättra den egna verksamheten är A och O för att behålla konkurrenskraften i en tid när allt snurrar fortare och fortare.
Verksamhetsutveckling behöver inte vara krångligt och alla i en organisation kan bidra med expertkunskap inom sitt specifika verksamhetsområde.
Man kan se verksamhetsutveckling som två levande delar som bör gå i takt och kommunicera med varandra. Ett yttre strategiskt resonemang om vad som driver behov av förändring och förbättring samt en inre process i vilken alla i företaget ingår och där det konkreta förbättringsarbetet sker.
För att få medarbetarna engagerade i förändringsarbetet är det viktigt att ledningen tydligt kommunicerar att arbetet inte hotar den anställdes trygghet.
Det är av vikt att avsätta tid till arbete med verksamhetsutveckling. Om det förutsätts att förbättringar sker ”per automatik” under normal arbetstid, finns uppenbart en stor risk att det prioriteras ned till förmån för normal ”leverans”.
Verksamhetsutveckling sker företrädesvis i den lilla skalan. Små genomförbara förändringar med regelbunden uppföljning där man snabbt ser framfart och resultat.
Situation
Behov av förbättrat kvalitetsarbete inför nästa stora projekt.
Uppdrag
Undersök hur man bäst tar reda på vad som behöver förbättras samt ta fram plan för införande av förbättringar.
Aktivitet
Intervju av huvudspelare för att inhämta synpunkter om vad som behöver förbättras. Sammanställa all indata och sortera ut områden som framstår som viktigast att åtgärda. Tillsammans med ett team utveckla en plan för hur förbättra, vem gör vad och när i tid dessa förbättringar måste in för att nå det långsiktiga målet.
Resultat
En konkret plan i vilken alla berörda parter involverats för att möjliggöra ett smidigt införande av identifierade förbättringar.